روغن انتقال حرارت، روغن حرارتی
روغن انتقال حرارت دارای مقاومت بالا در برابر حرارت و اکسیداسیون می باشند. روغن حرارتی در سیستم های بسته مورد استفاده قرار می گیرند و باعث افزایش بازدهی انتقال حرارت غیرمستقیم و خنک کنندگی در سیستمهای بسته می شوند.
روغن انتقال حرارت دارای نقطه جوش و نقطه احتراق بالا می باشند. همچنین در روغن حرارتی ضریب هدایت حرارتی بالا بوده و در طول عملیات انتقال حرارت روغن نباید افزایش گرانروی داشته باشد. از خصوصیات مهم روغن انتقال حرارت به عدم تشکیل رسوبات و لجن در سیستم اشاره کرد. روغن حرارتی با پایه معدنی یا سنتتیک تولید می شود. روغن انتقال حرارت در سیستم های بسته و عدم مجاورت با هوا تا دمای حدود ۳۰۰ درجه سانتیگراد قابلیت استفاده دارد. در بعضی از روغن حرارتی سنتتیک دمای عملکرد روغن تا دماهای بالاتر نیر افزایش پیدا می کند.
خرید روغن انتقال حرارت در هنگام خرید روغن انتقال حرارت به حداکثر دمای نیاز جهت فعالیت روغن توجه کنید تا از عملکرد خوب روغن حرارت در دماهای بالا اطمینان حاصل کنید. جهت کسب اطلاعات از نحوه فروش روغن انتقال حرارت با ما تماس بگیرید.
خصوصیات روغن انتقال حرارت
از ویژگی های مهم روغن حرارتی می توان به پایداری حرارتی بالا ، ویسکوزیته مناسب و نقطه اشتعال بالا اشاره کرد. همچنین این نوع روغن های بایدغیرسمی و غیرخورنده باشند. این خصوصیات باعث می شود سیستم حرارتی در معرض فرسایش کمتری قرار گیرد. به طور کلی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
روغن حرارتی باید بی بو و غیرسمی باشد .
روغن های حرارتی طول عمر طولانی دارند .
استفاده از روغن حرارتی سنتتیک باعث کارکرد طولانی روغن در سیستم می شود .
روغن حرارتی باید دربازه دمایی استاندارد کار کند.
با دیگر روغنهای انتقال حرارت سازگاری دارد.
عدم ایجاد خوردگی و فرسایش در تجهیزات
سازگاری با اجزای سیستم مانند کاسه نمدها
انتقال سریع و کارآمد گرما در سیستم
جلوگیری از افزایش دماهای بالا در سیستم
در مقابل هیدرولیز شدن پایداری خوب نشان میدهد
در برابر تشکیل امولسیون با آبشار بخار مقاومت داشته باشد
مقاومت در برابر اکسید شدن
گرانروی روغن حرارتی
گرانروی روغن انتقال حرارت در سیستم بر خصوصیات جریان در لوله ها تأثیر می گذارد و به طور بالقوه کاهش اصطکاک می شود. سیالیت مناسب روغن حرارتی توانایی انتقال حرارت را در سیستم افزایش می دهد. در تولید روغن های حرارتی از مواد افزودنی دارای نقطه ریزش کم و نقطه جوش زیاد به صورت تلفیقی استفاده می شوند. مواد با نقطه ریزش پایین ، در حین کار نرمال تبخیر می شوند و ویسکوزیته روغن را کاهش می دهند که باعث کاهش نقطه اشتعال در روغن می شود. مواد تشکیل دهنده با نقطه جوش زیاد، رسوبات بر روی لوله ها و سطوح گرمایش سیستم باقی می گذارد. به همین دلیل به صورت مخلوط از هر دو در یک روغن حرارتی استفاده می کنند.
نکات مهم استفاده از روغن حرارتی
دمای سرویس روغن حرارتی : دمای سرویس روغن را کنترل کنید. پایداری حرارتی سیستم باید با آن مطابقت داشته باشد. به طور معمول با دمای مایع خارج شده از بخاری داده می شود.
دمای سرویس اضافی در سیستم حرارتی حائز اهمیت است. اگر از سیستمی هم برای گرمایش و هم سرمایش استفاده شود، روغن دارای دمای سرویس دوم خواهد بود. دومین درجه حرارت بحرانی روغن است که باعث خارج شدن گرما در سیستم می شود. در این حالت معمولاً پایداری حرارتی مسئله ای نیست، اما خصوصیات انتقال حرارت روغن که به میزان سیالیت آن در دمای پایین مربوط است حائز اهمیت می باشد .
شرایط کارکرد سیستم در دمای پایین ممکن است گاهی اوقات مسئله ساز باشد. روغن های حرارتی با انبساط حجم، مانند آب منجمد نمی شوند، اما گرانروی این روغن ها می تواند با توجه به درجه حرارت افزایش یابد. لزل گرانروی مناسب روغن حرارتی در بازه دمایی متفاوت مهم می باشد.
خصوصیات فیزیکی که بر عملکرد روغن حرارتی تأثیر می گذارند ویسکوزیته، چگالی، هدایت حرارتی و گرمای خاص هستند. که در هنگام کارکرد سیستم حرارتی مشخص می شود .
مقاومت روغن انتقال حرارت به ایمنی در برابر آتش، نقطه اشتعال و دمای احتراق مهم می باشد. هرچه دمای سیستم حرارتی کمتر باشد، احتمال آتش سوزی کمتر است . اما داشتن یک سیستم با لوله و آببندی مناسب در شرایط خوب احتمالاً به همان اندازه در جلوگیری از آتش سوزی سیستم مهم است. اگر روغن حرارتی با هوا تماس نداشته باشد، احتمال آتش سوزی در سیستم کم است.
کنترل کیفیت روغن حرارتی
کیفیت روغن حرارتی را با آزمایش های زیر متابق با استانداردهای ASTM می توان سنجید:
گرانروی سینماتیک ( ASTM D445 )
شاخص گرانروی یا VI ( ASTN D2270 )
نقطه اشتعال روغن ( ASTM D92 )
چگالی روغن در دما c°۱۵ ( ASTM D1298 )
آزمایش میزان کف (ASTM D892 )
عمر مفید روغن حرارت
امروزه از ترفندهای زیادی برای افزایش طول عمر مفید روغن انتقال حرارت استفاده میشود، باز هم این سیال بعد از مدتی، کیفیت اولیهاش را از دست میدهد و دیگر کارایی لازم را نخواهد داشت. اما شاخصههای وجود دارند که با بررسی آنها میتوان میزان عمر مفید یک روغن حرارتی را تعیین کرد. مؤلفهای که برای تعیین طول عمر یک روغن حرارتی، وجود دارد مقدار زمانی است که برای استفاده از این محصول توسط تولید کننده اعلام شده است. راه دیگری که برای بررسی طول عمر یک روغن انتقال حرارت وجود دارد، این است که شرایط کاری سیستم حرارتی را مورد بررسی قرار دهید. مثلاً اگر سیستم شما برای یک مدت طولانی، بیش از حد معمول کار کرده باشد و تحت فشار قرار گرفته باشد شک نداشته باشید که طول عمر روغن حرارتی آن به طول قابل ملاحظهای کاهش یافته است.
مقایسه سیستم روغن حرارتی با بخار
سیستم های متکی به روغن حرارتی در در مقایسه با بخارهنگام نصب تجهیزات و نگهداری آن ها هزینه های بسیار کمتری دارند. صرفه جویی مالی به دلیل عدم نصب لوله های بزرگ بخار ، فلش درام های ، دستگاه های کنترل فشار و تجهیزات تصفیه آب دیگ بخار می تواند باعث کاهش هزینه ها تا ۵۰ درصد در راه اندازی سیستم شود. سیستمهای حرارتی روغنی می توانند به طور قابل توجهی هزینه های سرمایه گذاری را کاهش دهند. همچنین در زمان اپراتوری سیستم روغن حرارتی نیاز به نگهداری کمتری وجود دارد که باعث صرفه جویی در هزینه ها نسبت به سیستمهای بخار می شود.در سیسستم حرارتی روغنی گرمای آنها مانند تخلیه کندانس بخار از سیستم خارج نمیشوند ، و معمولا اپراتورهایی با توان پایینتری نسبت به اپراتورهای سیستمهای بخار نیاز دارد .
روغن حرارتی دارای خاصیت ضد خوردگی و زنگ زدگی می باشند. لذا در سیستم احتمال کمتری برای خوردگی و فرسایش وجود دارد. همچنین نیاز به هزینه هایی همچون تصفیه شیمیایی آب تغذیه دیگ بخار، و هزینه های زیست محیطی جهت دفع آب درون دیگ بخار وجود ندارد .
اطلاعات بیشتر در رابطه با روغن انتقال حرارت
روغن انتقال حرارت دریایی
فلاشینگ روغن حرارت
روغن حرارت در پالایشگاه گاز طبیعی
نقش افزودنی ها در روغن حرارت